Diferencia entre revisiones de «Villa romana de Torre-Águila»

Contenido eliminado Contenido añadido
Sin resumen de edición
Sin resumen de edición
Línia 1:
[[File:Torreaguila.jpg|thumb|''Pranu general delas primeras escavacionis dela villa'']]
La '''villa romana de Torre-Águila''' es unu delos prencipalis yazimientus arquiológicus d'epoca romana en [[Estremaúra]]. Se halla nel términu monicipal del Montiju, junta'l ríu [[Guadiana]] i estuvu pobrá dendi el sigru I ata el sigru VII. Enque el sitiu se conocía dendi hazi tiempu á con el nombri de ''Los Pareones''<ref>http://lasvegasbajas.blogspot.com.es/2011/10/villa-de-torre-aguila.html</ref> i ''El Tesoro'', hue en 1984 quandu encetarun las primeras escavacionis.
 
== Sitiu ==
Línia 10:
La villa la encontrarun por un casual nivelandu enas tierras puestas en regueríu de Torre-Águila, una delas fincas ena hesa de Barbañu, cerca del puebru nuevu.
=== Sigrus I ata el III ===
La villa duró bastantis sigrus, ya que los restus más antiguus hallaus son del sigru I i el farrungamientu i abandonu quasi compretu es del sigru VII. La huerça delos restus que hallarun pretenencia ala segunda (sigrus II-III) i tercel etapa dela casa.
 
Cona hallaúra dun lagal imponenti i mu buen estau de conservación púu abrigual-si que la atividá prencipal dela villa era la dela azeiti.
Línia 19:
 
=== Sigru IV ===
Los restus de más moderniá, asseñalan que del sigru IV palantri l'atividá prencipal hue el vinu. D'esta época es la vivienda alevantá por cima dela antigua conas características propias delas villas romanas del imperiu baxu. Se destaca d'esti tiempu la sala octogonal<ref>Fco. Germán Rodríguez Martín, folletinu informativu dela villa.</ref>.
=== Sigrus V-VI ===
En tiempus dela fuga del [[cristianismu]] s'apreparó una navi comu templu junta el que avía un cimenteriu, que los restus están agora a estudial-si. Daquí palantri, la villa hue descaeciendu ata quasi abandonal-si del tó.