Diferencia entre revisiones de «Gyps fulvus»

Contenido eliminado Contenido añadido
Sin resumen de edición
+ {{Lista notas}}
Línia 12:
|Autol=Hablitz, 1783
|Estau=LC
}}El '''butri lionau'''<ref group=n>Etimológicamenti sedria "''vutri''" (del [[latín]] ''vulter''), peru la dessisténcia la varianti "gutri" endica que se trata duna labial. Esta labial, a vezis se trasholma en "g-" cuandu va siguia de /w/, polo que debemus escrebil butri con b-. En [[luenga asturiana|asturianu]] se dis "utre" i en [[luenga purtuguesa|portugués]] "abutre".</ref> (''Gyps fulvus'') es una las mayoris rapacis dessistentis ena [[península Ibérica]], huendu de mayol envergaura (hata 280 centímetrus<ref name="fapas">http://www.fapas.es/buitre_identif.htm</ref>), mayol encrusu qu'el [[águila emperial ibérica]]. Unta el vutri negru u abantu, el quebrantagüessus i el alimochi (en vranu), es una las poquinas aspéciis de vutris que puein velsi en [[Uropa]], pos se le puei alcuentral en [[España]], [[Portugal]], zonas aislás de [[Fráncia]] (ondi á siu reentroduciu) i [[Itália]], güena parti los [[Balcanis]] i [[Crimea]]. El restu la su destribución acupa várias partis sureñas d'[[África]] i [[Ásia]] ociental, dendi [[Turquia]], [[Arábia]] i el [[Cáucasu]] hata las estribacionis del Himalaya i el noroesti la [[Índia]].
 
== Caraiterísticas ==
Es el carroñeru mas grandi d'Uropa.<ref>http://www.revistaiberica.com/iberica_natural/buitre.htm</ref> Tien las prumas colol pardu (dóndi le vien el nombri de "lionau").<ref name="fapas"></ref>
 
== Huentis ==
=== Notas ===
{{Lista notas}}
=== Referéncias ===
{{listaref}}
== Atijus ==
{{commonscat|Gyps fulvus}}
{{wikispecies}}
* [http://www.faunaiberica.org/?page=buitre-leonado Fauna Ibérica: el buitre leonado] Enformación sobri espéciis animalis de la Península Ibérica.
*[http://www.fapas.es/canyet.htm Un proyetu recuperación del Butri Lionau]
 
[[Category:Avis]]