Diferencia entre revisiones de «Güiquipedia:El Seranu»

Contenido eliminado Contenido añadido
Better (carava | Contribucionis)
Línia 225:
::Pa sel sinceru, la ortografia gastá nel Prencipinu siempri m'á petau, el pobrema vié cola flesiviliá de la que palras, ondi tu ves argu güenu, yo veu que nu se trata duna gramática u ortografia, es izil, una retahila nolmas que nu den lugal a duas, peru güenu, se podria prebal. La custión de la I Gramática, anque tié marrus (el mesmu Pablo Gonzalvez lo reconoci), sí que hazi una idea de cumu se prenuncia el estremeñu, i es relativamenti simpri, anque cumu ya é iziu, la prepuesta de Cancho tamién me peta. La custión de la s: nu creu que ortograficamenti ebieramus deferencial entri -s-/-ss-. El hechu de que nu seya un rasgu heneral nel estremeñu (quei aparti si un dia lo hue) hazi que los que nu lo tenemus sintiu tengamus pobremas al escrebil, i nu creu que seya custión. Si nu lo gastamus, un garrovillanu acontinará leyéndu cumu hata agora, peru si s'apreba, pos mos dehais sin escrebil a los que nu lo deferenciamus. Ena mi opinión, lo que aconteci agora con esti tema es que izís que deprendiendu una luenga romanci ena que tamién se deferenci escrebirás corretamenti el son: qué sintiu tendria izili a un estremeñupalranti que nu lo deferenci que deprenda purtugués enantis d'escrebil ena Güiquipeya en estremeñu, polque si nu tendrá marrus?. Otra cosa sedria si se deprendiera la palra enas escuelas, peru aí ya entrarian los sabihondus del tema. [[User:Better|Better]] 18:05, 26 Eneru 2010 (UTC)
:::No ái que deprendel otra luenga romanci pa sacal nolmas qu'aprical al estremeñu. La destinción -s-/-ss- no era minoritária ni muchu menus i, pressonalmenti creu qu'es unu los rasgus más vivus la muestra palra. Si alguien no sabi distinguil el usiu la -s- del de la -ss- es, simplimenti, que no conoci bien del tó el estremeñu. De hechu, es unu los rasgus definitórius el estremeñu, juntu cona aspiración de f- i la z sonora. Amás, ten en cuenta que hata la z sonora es un rasgu en recesión, en n'angunus sítius ná más que se conselva "jadel" i "idil" (es ya mu ralu alcuentral algu d'estremeñu que reuna tolas condicionis intatas). Lo que te quiu izil es que tolas destincionis dessistentis debin reflejalsi ena interfaz, i alogu el que nel su endilgui quia destinguil entri -s- i -ss- pos que lo haga i el que no no, que lo haga alogu otru. — '''[[User:El tiu Cancho|Tiu Cancho]]''' <small>([[User talk:El tiu Cancho|vai a la mi caraba]])</small> 19:50, 26 Eneru 2010 (UTC)
::::La destinción s/ss se gasta, atualmenti, en poquinus lugaris. Nu igu que nun pasau huera un rasgu mas u menus heneral, peru atualmenti nu, i el palranti meyu d'estremeñu, nu sabi ná al tentu la destinción (a nu sel que viva en Garrovillas, Serrailla...), i nu pol esu nu palra bien estremeñu. El chascu la z sonora se conserva bastanti mehol (anqu'esté afetau pola castellanización). A lo que vo es que el nu deferencial entri s/ss nu es argu que aiga que correhil: nu palra mehol estremeñu el que lo gasta (quiciás menus castellanizau, peru el que nu las destingui palra el estremeñu el su lugal, colas sus caraterísticas i volucionis própias, i ena Güiquipeya naidi es quien pa corrihil gastandu caraterísticas que atualmenti solu se dan en angunus territórius). Nu igu que nu lo gasti quien asina quiera, peru la referéncia nu ebin sel caraterísticas dun lugal concretu. [[User:Better|Better]] 21:33, 26 Eneru 2010 (UTC)