Valli del Xerti

comarca i mancomunidá dela provincia de Caçris, España
(Rederigíu dendi Valli el Herti)

El Valli del Xerti es una comarca estremeña assitiá nel estremu nororental dela provincia de Caçris i arraya al norti conas provincias d'Ávila i Salamanca, al oesti con el Valli d'Ambrós, pol sul cona ciá de Prasencia i al esti cona comarca La Vera.

Valli del Xerti
Entidad subnacional


Ubicación de Valli del Xerti
Coordenadas 40°08′23″N 5°52′50″O / 40.13972222, -5.88055556
Entidad Mancomunidá y Sitio histórico
 • País Bandera de España España
Superficii  
 • Total 373 km² Ver y modificar los datos en Wikidata
Puebración (2015)  
 • Total 11123 hab.
 • Densidá 29,82 hab/km²

Etimología Edital

El Valli del Xerti hue conocíu hata'l últimu terciu del sigru XX comu Valli de Prasencia. Es alos árabis a quienis se debi el topónimu del ríu i, polo tantu, tamién el dela comarca. El idrónimu Xerit se presta a un dobli entrepeteu etimológicu, bien comu "ríu estrechu", bien comu "ríu cristalinu". Desta grafía más antigua el topónimu Xérit, s'á tomau el gentiliciu cultu: Valxeritensis, que s'alterna nel su usu conos más comunis de xerteñus, vallensis, u vallixerteñus.

Lista de monecipius Edital

 
Valli del Xerti dendi'l puertu de Tornavacas

Puebración Edital

El Valli del Xerti está hormau pol onci monicipius, agrupaus ena Mancomunidá de Monicipius del Valli del Xerti i que se repartin de horma desigual la puebración vallensi, hormá pol alreol de 13.000 abitantis: Barrau, El Tornu, Rebollal, Casas del Castañal, Cabreri, Piornal, Valdastillas, Navaconceju, Cabeçuela del Valli, Xerti i Tornavacas.

Án desapaiciu algotras puebracionis qu'alo largu dela estoria tamién hormarun parti del conjuntu de monicipius: Asperilla, Osalvu, Peñahorcá, Vadillu i Tabaris.

Al suloesti s'alcuentra la ciá de Prasencia, que si bien no horma parti físicamenti del propiu Valli, á siu tradicionalmenti considerá comu la su cabeça, i ogañu entovía tien un importanti pesu específicu en cuantu a servicius i comu ñúu de comunicacionis.

Altuestremeñu Edital

Nel Valli del Xerti se palra la modalidá d'estremeñu llamá valxeritensi pol angunus envestigaoris localis.

Atijus Edital