Lista endilguis que toa Wikipedia deviera de tenel

(Tradución dende meta:List of articles every Wikipedia should have)

Ai un númiru de proyetus en creceeras ena Güiquipedia, angunus mu activus i algotrus descaecíus. Propongu que los reforcemus tuviendu la segurança de que ca unu contién una cantidá mínima, básica i uti d'enhormación. D'esti mó i manera, la genti estará mas enteresá en participal en estus proyetus i ayúi en el su crecimientu.

Propongu amás que hagamus un listau de alreol 1.000 artículus básicus i que cedamus tenel en ca Wikipedia. Estus artículus devieran de sel mu básicus i encluil l'enhormación mas essencial. En angunus casus, sedrá namás un quairu, mentris que en otrus casus un borraol. Estu hadrá, que entrin mas huerça paque los proyetus mas chiquinus pulin.

Amás d'esta lista, esti proyeutu aspera crial con el tiempu unas versionis traduziblis d'estus artículus, a lo mejol contuviendu enhormación básica en List of articles all languages should have.

Por mé de que esta s'á vueltu un listau, en ogañu la partimus en dos andaris de prioridá. Los endilguis de prioridá alta, los qualis son especialmenti nesseçarius paque toa Wikipedia essista, están endilgaus en negrinu; comu tola lista mesma, esti froreal no deviera de sel vístu comu una lista los endilguis mas emportantis, sinu namás cumu una utilidá pa encetal las Güiquipedias achicás.

Cómu gastal esta listaEital

(Namás que pa la Güiquipedia en estremeñu)

Pa encetal la nuestra Güiquipedia en estremeñu, amás d'endilgal artículus de temas estremeñus, devemus d'escrevil a tentu d'estus endilguis. Namás pongu los que arribota dis que están en negrinu, pos estus son los mas nesseçarius. Dispués de que estén arrellenaus, pondré el restu. Conseju abril el artículu dende la Güiquipedia d'ingrés simpli (List of articles all languages should have) i traduzí-lus, pos son de ponel namás que l'enhormación básica.

BiografíasEital

Esta parti es pa pressonas. Devi de tenel siquiera un párrafu sobri las figuras estóricas punteras.

Artistas i arquitectusEital

  1. da Vinci, Leonardo
  2. Michelangelo
  3. Picasso, Pablo
  4. Rembrandt
  5. Velázquez, Diego

EscrivientisEital

  1. Cervantes, Miguel de
  2. Omeru
  3. Pushkin, Alexander
  4. Shakespeare, William
  5. Gabriel y Galán
  6. Luis Chamizo

Compositoris i músicusEital

  1. Bach, Johann Sebastian
  2. Beatles, The
  3. Beethoven, Ludwig van
  4. Berlioz, Hector
  5. Chaikovski, Piotr
  6. Mozart, Wolfgang Amadeus
  7. Wagner, Richard

EsploraorisEital

  1. Colón, Cristóbal

Enventoris, centíficus i matemáticusEital

  1. Arquímidi
  2. Darwin, Charles
  3. Einstein, Albert
  4. Uclidi
  5. Euler, Leonard
  6. Mendeleev, Dimitri
  7. Newton, Isaac
  8. Ramón y Cajal, Santiago

Centíficus socialis (filósofus, economistas, estoriaoris i pensaoris)Eital

  1. Aristótili
  2. Bruno, Giordano
  3. Kant, Immanuel
  4. Marx, Karl
  5. Platón

Políticus, campanillus i aristócratasEital

  1. Alehandru el Grandi
  2. Bonaparte, Napoleon
  3. Cesa, Húliu
  4. Carlus el Grandi
  5. Carlos III
  6. Felipe II
  7. Lenin, Vladimir
  8. Stalin, Josif

EstoriaEital

Esta seción es pa casus i periodus de la estoria i prestoria del ombri. Siquiera cincu frasis son nesseçarias:

  1. Estória

Edá ContemporaniaEital

  1. Revolución Endustrial
  2. I Guerra Mundial
  3. II Guerra Mundial

GeografíaEital

Esta seción es pa concetus jográficus i pa lugaris específicus.

  1. Geografia
  2. Ciá
  3. Continenti
  4. País
  5. Océanu
  6. Mari

Continentis i regionis mayorisEital

Polo menus tres frasis pa caúnu.

  1. África
  2. Antáltia
  3. Asia
  4. Uropa
  5. América Latina
  6. Orienti Meyu
  7. América el Norti
  8. Oceanía
  9. América el Sul

PaísisEital

  1. Australia
  2. Brasil
  3. Canadá
  4. China
  5. España
  6. Francia
  7. Alemaña
  8. Itália
  9. Índia
  10. Indonesia
  11. Israel
  12. Japón
  13. Paquistán
  14. Portugal
  15. Russia
  16. Reinu Uniu
  17. Estaus Unius

CiaisEital

  1. Baajós
  2. Barcelona
  3. Berlín
  4. Caçris
  5. Jerusalén
  6. Londris
  7. Madrid
  8. Nueva York
  9. París
  10. Roma
  11. Tokio

Qüerpus d'auguaEital

  1. Océanu Alánticu
  2. Océanu Índicu
  3. Nilu
  4. Mari Mediterráneu
  5. Océanu Pacíficu

Montañas, vallis i disiertusEital

  1. Himalaya
  2. Pirineus
  3. Sierra Morena
  4. Sahara

SociedáEital

  1. Sociedá
  2. Educación

Familias i relacionisEital

  1. Família
  2. Zagal
  3. Matrimoñu

Pensaeru, comportamientu i emocionisEital

  1. Comportamientu
  2. Emocionis
  3. Pensaeru

PolíticaEital

  1. Política
  2. Goviernu
  3. Estau

Negocius i economíaEital

  1. Economia
  2. Agricoltura
  3. Dineru

LeiEital

  1. Lei

Organizacionis entrenacionalisEital

  1. Crus Colorá
  2. Nacionis Unías

Guerras i exércitusEital

  1. Melital
  2. Pas
  3. Guerra

Temas socialisEital

  1. Pena de Muerti
  2. Derechus Umanus
  3. Escravitú

ColturaEital

Siquiera tres frasis:

  1. Coltura
  2. Arti
  3. Bailaus
  4. Teatru

Lenguagi i literaturaEital

  1. Lenguagi
  2. Alfabetu
    1. Letra
  3. Gramática
  4. Literatura
    1. Poesia
  5. Mundu
  6. Escreviura

Arquitetura i engeniería civilEital

  1. Arquitetura
  2. Casa

Penículas, arradiu i televisiónEital

  1. Penículas
  2. Arradiu
  3. Televisión

MúsicaEital

  1. Música

RehuijuEital

  1. Juegu
  2. Juegus Olímpicus
  3. Deportis
  4. Juegueti

ReligionisEital

  1. Devinidá
  2. Mitología
  3. Alma
  4. Religión
  5. Religionis específicas
    1. Budismu
    2. Cristianismu
    3. Induismu
    4. Islán
    5. Judaismu
    6. Zoroastrismu

FilosofíaEital

  1. Filosofía
  2. Lógica

CenciaEital

Siquiá entroducionis de cincu frasis.

AstronomíaEital

  1. Astronomía
  2. ''Big Bang''
  3. Galassia
  4. Luna
  5. Estrella descabrijá
    1. Tierra
  6. Estrella
    1. Sol

BiologíaEital

  1. Biología
    1. ADN
  2. Muerti
  3. Vía

Processus biológicusEital

  1. Metabolismu
    1. Fotosíntesi
  2. Volución
  3. Reprodución

NotomíaEital

  1. Notomía
  2. Célula

Salú i melecinaEital

  1. Melecina
  2. Psicología
  3. Cancru
  4. Malotia
  5. Malaria
    1. SIDA
  6. Virus
    1. Andanciu

OrganismusEital

  1. Organismu
  2. Animal
      1. Insetu
      2. Anfibiu
      3. Páxaru
      4. Peci
      5. Mamíferu
          1. Umanu
      6. Retil
  3. Bateria
  4. Hongu
  5. Pranta

BotánicaEital

  1. Botánica

QuímicaEital

  1. Química
  2. Química Elemental
    1. Oru
    2. Idrógenu
    3. Hierru
    4. Ossígenu
  3. Metal
  4. Estaus Fásicus de Matéria

Meteorología, climi i geologíaEital

  1. Climi
  2. Geología
    1. Mineral
    2. Roca
  3. Tiempu

MatemáticaEital

  1. Matemáticas

FísicaEital

  1. Física
  2. Átomu
  3. Nirgía
        1. Colol
  4. Huerça
  5. Massa
  6. Molécula
  7. Son
  8. Velocidá
  9. Tiempu
  10. Pesu

TiempuEital

  1. Calandariu
  2. Día
  3. Mesi
  4. Añu

TecnologíaEital

  1. Tecnología

ComunicacionisEital

  1. Comunicación
  2. Enhormación

BebíasEital

  1. Lechi
  2. Áugua

Midías i unidaisEital

  1. Midía