Lista endilguis que toa Wikipedia deviera de tenel

(Tradución dende meta:List of articles every Wikipedia should have)

Ai un númiru de proyetus en creceeras ena Güiquipedia, angunus mu activus i algotrus descaecíus. Propongu que los reforcemus tuviendu la segurança de que ca unu contién una cantidá mínima, básica i uti d'enhormación. D'esti mó i manera, la genti estará mas enteresá en participal en estus proyetus i ayúi en el su crecimientu.

Propongu amás que hagamus un listau de alreol 1.000 artículus básicus i que cedamus tenel en ca Wikipedia. Estus artículus devieran de sel mu básicus i encluil l'enhormación mas essencial. En angunus casus, sedrá namás un quairu, mentris que en otrus casus un borraol. Estu hadrá, que entrin mas huerça paque los proyetus mas chiquinus pulin.

Amás d'esta lista, esti proyeutu aspera crial con el tiempu unas versionis traduziblis d'estus artículus, a lo mejol contuviendu enhormación básica en List of articles all languages should have.

Por mé de que esta s'á vueltu un listau, en ogañu la partimus en dos andaris de prioridá. Los endilguis de prioridá alta, los qualis son especialmenti nesseçarius paque toa Wikipedia essista, están endilgaus en negrinu; comu tola lista mesma, esti froreal no deviera de sel vístu comu una lista los endilguis mas emportantis, sinu namás cumu una utilidá pa encetal las Güiquipedias achicás.

Cómu gastal esta listaEditar

(Namás que pa la Güiquipedia en estremeñu)

Pa encetal la nuestra Güiquipedia en estremeñu, amás d'endilgal artículus de temas estremeñus, devemus d'escrevil a tentu d'estus endilguis. Namás pongu los que arribota dis que están en negrinu, pos estus son los mas nesseçarius. Dispués de que estén arrellenaus, pondré el restu. Conseju abril el artículu dende la Güiquipedia d'ingrés simpli (List of articles all languages should have) i traduzí-lus, pos son de ponel namás que l'enhormación básica.

BiografíasEditar

Esta parti es pa pressonas. Devi de tenel siquiera un párrafu sobri las figuras estóricas punteras.

Artistas i arquitectusEditar

  1. da Vinci, Leonardo
  2. Michelangelo
  3. Picasso, Pablo
  4. Rembrandt
  5. Velázquez, Diego

EscrivientisEditar

  1. Cervantes, Miguel de
  2. Omeru
  3. Pushkin, Alexander
  4. Shakespeare, William
  5. Gabriel y Galán
  6. Luis Chamizo

Compositoris i músicusEditar

  1. Bach, Johann Sebastian
  2. Beatles, The
  3. Beethoven, Ludwig van
  4. Berlioz, Hector
  5. Chaikovski, Piotr
  6. Mozart, Wolfgang Amadeus
  7. Wagner, Richard

EsploraorisEditar

  1. Colón, Cristóbal

Enventoris, centíficus i matemáticusEditar

  1. Arquímidi
  2. Darwin, Charles
  3. Einstein, Albert
  4. Uclidi
  5. Euler, Leonard
  6. Mendeleev, Dimitri
  7. Newton, Isaac
  8. Ramón y Cajal, Santiago

Centíficus socialis (filósofus, economistas, estoriaoris i pensaoris)Editar

  1. Aristótili
  2. Bruno, Giordano
  3. Kant, Immanuel
  4. Marx, Karl
  5. Platón

Políticus, campanillus i aristócratasEditar

  1. Alehandru el Grandi
  2. Bonaparte, Napoleon
  3. Cesa, Húliu
  4. Carlus el Grandi
  5. Carlos III
  6. Felipe II
  7. Lenin, Vladimir
  8. Stalin, Josif

EstoriaEditar

Esta seción es pa casus i periodus de la estoria i prestoria del ombri. Siquiera cincu frasis son nesseçarias:

  1. Estória

Edá ContemporaniaEditar

  1. Revolución Endustrial
  2. I Guerra Mundial
  3. II Guerra Mundial

GeografíaEditar

Esta seción es pa concetus jográficus i pa lugaris específicus.

  1. Geografia
  2. Ciá
  3. Continenti
  4. País
  5. Océanu
  6. Mari

Continentis i regionis mayorisEditar

Polo menus tres frasis pa caúnu.

  1. África
  2. Antáltia
  3. Asia
  4. Uropa
  5. América Latina
  6. Orienti Meyu
  7. América el Norti
  8. Oceanía
  9. América el Sul

PaísisEditar

  1. Australia
  2. Brasil
  3. Canadá
  4. China
  5. España
  6. Francia
  7. Alemaña
  8. Itália
  9. Índia
  10. Indonesia
  11. Israel
  12. Japón
  13. Paquistán
  14. Portugal
  15. Russia
  16. Reinu Uniu
  17. Estaus Unius

CiaisEditar

  1. Baajós
  2. Barcelona
  3. Berlín
  4. Caçris
  5. Jerusalén
  6. Londris
  7. Madrid
  8. Nueva York
  9. París
  10. Roma
  11. Tokio

Qüerpus d'auguaEditar

  1. Océanu Alánticu
  2. Océanu Índicu
  3. Nilu
  4. Mari Mediterráneu
  5. Océanu Pacíficu

Montañas, vallis i disiertusEditar

  1. Himalaya
  2. Pirineus
  3. Sierra Morena
  4. Sahara

SociedáEditar

  1. Sociedá
  2. Educación

Familias i relacionisEditar

  1. Família
  2. Zagal
  3. Matrimoñu

Pensaeru, comportamientu i emocionisEditar

  1. Comportamientu
  2. Emocionis
  3. Pensaeru

PolíticaEditar

  1. Política
  2. Goviernu
  3. Estau

Negocius i economíaEditar

  1. Economia
  2. Agricoltura
  3. Dineru

LeiEditar

  1. Lei

Organizacionis entrenacionalisEditar

  1. Crus Colorá
  2. Nacionis Unías

Guerras i exércitusEditar

  1. Melital
  2. Pas
  3. Guerra

Temas socialisEditar

  1. Pena de Muerti
  2. Derechus Umanus
  3. Escravitú

ColturaEditar

Siquiera tres frasis:

  1. Coltura
  2. Arti
  3. Bailaus
  4. Teatru

Lenguagi i literaturaEditar

  1. Lenguagi
  2. Alfabetu
    1. Letra
  3. Gramática
  4. Literatura
    1. Poesia
  5. Mundu
  6. Escreviura

Arquitetura i engeniería civilEditar

  1. Arquitetura
  2. Casa

Penículas, arradiu i televisiónEditar

  1. Penículas
  2. Arradiu
  3. Televisión

MúsicaEditar

  1. Música

RehuijuEditar

  1. Juegu
  2. Juegus Olímpicus
  3. Deportis
  4. Juegueti

ReligionisEditar

  1. Devinidá
  2. Mitología
  3. Alma
  4. Religión
  5. Religionis específicas
    1. Budismu
    2. Cristianismu
    3. Induismu
    4. Islán
    5. Judaismu
    6. Zoroastrismu

FilosofíaEditar

  1. Filosofía
  2. Lógica

CenciaEditar

Siquiá entroducionis de cincu frasis.

AstronomíaEditar

  1. Astronomía
  2. ''Big Bang''
  3. Galassia
  4. Luna
  5. Estrella descabrijá
    1. Tierra
  6. Estrella
    1. Sol

BiologíaEditar

  1. Biología
    1. ADN
  2. Muerti
  3. Vía

Processus biológicusEditar

  1. Metabolismu
    1. Fotosíntesi
  2. Volución
  3. Reprodución

NotomíaEditar

  1. Notomía
  2. Célula

Salú i melecinaEditar

  1. Melecina
  2. Psicología
  3. Cancru
  4. Malotia
  5. Malaria
    1. SIDA
  6. Virus
    1. Andanciu

OrganismusEditar

  1. Organismu
  2. Animal
      1. Insetu
      2. Anfibiu
      3. Páxaru
      4. Peci
      5. Mamíferu
          1. Umanu
      6. Retil
  3. Bateria
  4. Hongu
  5. Pranta

BotánicaEditar

  1. Botánica

QuímicaEditar

  1. Química
  2. Química Elemental
    1. Oru
    2. Idrógenu
    3. Hierru
    4. Ossígenu
  3. Metal
  4. Estaus Fásicus de Matéria

Meteorología, climi i geologíaEditar

  1. Climi
  2. Geología
    1. Mineral
    2. Roca
  3. Tiempu

MatemáticaEditar

  1. Matemáticas

FísicaEditar

  1. Física
  2. Átomu
  3. Nirgía
        1. Colol
  4. Huerça
  5. Massa
  6. Molécula
  7. Son
  8. Velocidá
  9. Tiempu
  10. Pesu

TiempuEditar

  1. Calandariu
  2. Día
  3. Mesi
  4. Añu

TecnologíaEditar

  1. Tecnología

ComunicacionisEditar

  1. Comunicación
  2. Enhormación

BebíasEditar

  1. Lechi
  2. Áugua

Midías i unidaisEditar

  1. Midía