Sabel I de Castilla

Sabel I de Castilla (Madrigal de las Altas Torres, 22 abril de 1451 - Medina del Campo, 26 noviembri de 1504) hue reina de Castilla i León dendi 1474 ata 1504, reina consorti de Sicilia dendi 1469 i d'Aragón dendi 1479, pol el su matrimoniu con Hernandu d'Aragón. Tamién exerció comu señora de Viscaya. Se conoci tamién comu Sabel la Católica, títulu que le hue atorgau a ella i al su maríu pol papa Alexandru VI medianti la bula Si convenit, el 19 diziembri de 1496. Es polo que se conoci al matrimoniu real con el nombri de Reis Católicus, títulu que gastarían de segíu la huerça delos reis d'España.

Isabel I de Castilla
Enhormación pressonal
Nombre en español Isabel I la Católica Ver y modificar los datos en Wikidata
Moti la Católica Ver y modificar los datos en Wikidata
Nacencia 22 de abril de 1451jul. Ver y modificar los datos en Wikidata
Monasterio de Nuestra Señora de Gracia (Madrigal de las Altas Torres, Corona de Castilla) Ver y modificar los datos en Wikidata
Muerti 26 de noviembre de 1504jul. Ver y modificar los datos en Wikidata (53 años)
Palacio Testamentario (Medina del Campo, Corona de Castilla) Ver y modificar los datos en Wikidata
Causa de muerti Hidropesía Ver y modificar los datos en Wikidata
Sepoltura Capilla Real de Granada y Sepulcro de los Reyes Católicos Ver y modificar los datos en Wikidata
Familia
Pairis Juan II de Castilla Ver y modificar los datos en Wikidata
Isabel de Portugal (1428-1496) Ver y modificar los datos en Wikidata
Cónyugi Fernando II de Aragón (desde 1469juliano, hasta 1504) Ver y modificar los datos en Wikidata
Ijus Juana I de Castilla Ver y modificar los datos en Wikidata
Enhormación profissional
Oficiu Gobernante Ver y modificar los datos en Wikidata
Cargus acupaus
  • Monarca de la Corona de Castilla (desde 1474juliano, hasta 1504juliano)
  • Consorte del monarca de Aragón (desde 1479juliano, hasta 1504juliano)
  • Lugarteniente General de los Estados de la Corona de Aragón (desde 1488) Ver y modificar los datos en Wikidata
Enhormación religiosa
Canonización Siervo de Dios Ver y modificar los datos en Wikidata
Festividá 26 noviembri Ver y modificar los datos en Wikidata
Destincionis
  • Rosa de Oro (1493) Ver y modificar los datos en Wikidata
Firma
Escudo

Se casó el 19 otubri de 1469 con el préncipi Hernandu d'Aragón. Pol hechu de sel primus segundus necessitavan una bula papal de dispensa que namás consiguierun de Sixto IV a través del su enviau el cardenal Rodrigo Borgia en 1472. Ella i el su maríu Hernandu conquistarun el reinu nazarí de Graná i participarun en una redi d'alianças matrimonialis que hizun que'l su nietu, Calru, ereasi las coronas de Castilla i d'Aragón, assín comu otrus territorius uropeus, i huessi emperaol del Sacru Imperiu Romanu.

Sabel i Hernandu se hizun con el tronu dispués duna larga briega, primeru contra'l rei Enriqui IV i de 1475 a 1479 ena guerra de Sucesión castellana contra los partidarius dela otra pretendienti al tronu, Juana. Sabel cambió el sistema de goviernu i l'alministración, centralizandu competencias qu'enantis resplandavan los noblis; rehormó el sistema de segurança ciadana i llevó a cabu una rehorma conómica pa reduzil la deuda que'l reinu vía ereau del su ermanastru i predecesol nel tronu, Enrique IV. Tras ganal la guerra de Graná los Reis Católicus espulsarun alos judíus delos sus reinus.

Sostribó a Cristóbal Colón ena busca delas Indias Ocidentalis, lo que llevó al descubrimientu d'América. Essi hechu tendría comu conseqüencia la conquista delas tierras encontrás i la creación del Imperiu español. Sabel I de Castilla, conocía comu la Católica, junta'l su ombri Herrán II d'Aragón, unierun España. Tamién mandó'l viagi p'América, con que s'entangó l'Imperiu español. Los ijus della huerun grandis monarcas: María hue reina de Portugal, Catalina hue reina d'Ingalaterra. La su ija Juana hue ereera comu reina de Castilla, huendu Juana I d'España.