ARN

azeu nucleucu hormau por una cadena de ribonucleótius
Esti artícalu es un encetu

Si te apeta, pueis enlial-ti a trebajal en él, precurandu más información i amejorandu lo escritu.


El áceu ribonucleicu (ARN o RNA) es un áceu nucleicu hormau pol una caena de ribonucleótius. ​Está presenti tantu enas células procariotas cumu enas eucariotas i es el únicu material genéticu de ciertus virus (los virus ARN).

ARN mensajeru.

El ARN se puei definil cumu la molécula horma pol una caena simpli de ribonucleótius, cá unu de ellus hormau pol ribosa, un fosfatu i una delas quatru basis nitrogenas (adenina, guanina, citosina i uracilu). El ARN celulal es lineal i monocatenariu (de una sola caena), peru nel genoma de argunus virus es de dobli hebra.

Enos organismus celularis desempeña divelsas huncionis. Es la molécula que dirigi las etapas intermeias dela síntesis proteica; el ADN nu puei atual solu, i se vali del ARN pa transferil esta enhormación vital duranti la síntesis de proteínas (produción delas proteínas que nezesita la célula pa sus actividais i el su desarrollu). Varius tipus de ARN regulan la expresión génica, mentris que otrus tinin activida catalítica. El ARN es muchu más versátil que el ADN.