Archivu:Ññp.jpg

== La caldereta estremeña ==

La caldereta estremeña es un pratu tipicu de la codina populal estremeña. Es un pratu d´invielnu. Acotinación bamus a enseñal comu enharetal este tipicu i nutritibu pratu.

CALDERETA ESTREMEÑA

Agredientis: 600 g. de chicha de cabritu lechal, 200 g. de jígau, 1 cebolla menua, 6 dientis d´ahu, 2 vasus de morapiu, 1 vasu de caldu o d´agua, 2 cucharás manteca de cochinu, 1 oha d´aurel, 1/2 guindilla picanti, 2 guindas morronis, 1 vasu d´adeiti goliva, 1 cucharaina pimentón, 1 cuchará de vinagri, Pimienta, Tomillu i Sal.

Comu enharetal:

Escachimondal i ensecal la chicha, jadel ochu cachus i salpimental. La cebolla se curta en tiras finas. Apañal dos dientis d´ahu sin pelal i frítal con´adeiti endentru dun perol, alugu se sacan i s´essapartan pá endispués. Arrebuhal la manteca de cochinu, la cebolla, el cabritu, el jígau, el aurel, el tomillu, el pimentón i la guindilla, i doral. Acontinal echandu el morapiu. En cuanti escomienci el jervol se jadi lo mesmu cone agua, que tendrá qu´estal calienti, echandu poquinu a pocu jata que se jolmi un mohu. Corrihil de sal. Mentris mengua el caldu del perol s´asan los cuatru dientis d´ahu que quean i s´arrehuntan conos antiriolis fritus i se machan nel morteru cone jígau, la pimienta i las guindas morronis. En cuanti se quei una pasta compahta s´aclara cone vinagri i s´aguachina un poquinu, acontinal s´echa nel guisu del cabritu. Acontinal codinandu. Cuandu la chicha esté mullecia se le quita el tomillu i el aurel i se sirvi.